Yumuktepe

YumuktepeAnadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Sistemli arkeolojik kazılar İngiliz John Garstang başkanlığında 1936-1937 yıllarında yapılmıştır. II. Dünya Savaşının başlaması nedeniyle ara verilen kazılar 1946 da yeniden başlanıp 1947 de sonuçlanmıştır. 1992 yılında Istanbul Üniversitesi ve Roma Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Yumuktepe Arkeolojik Kazısı 1993 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Yaklaşık 15 yıl sürecek kazı çalışmaları yaz aylarında sürdürülmektedir.
Yumuktepe'de ilk yerleşme Neolitik dönemde başlamış ve kesintisiz olarak kalkolitik, Tunç, Hitit, Bizans ve islami devirlerde de devam etmiştir. 33. ve 25. katmanlar arası Neolitik döneme aittir. Bu dönemde taş temelli evler, yün eğirmeye yarayan kirmenler, bakır oltalar, obsidyen ve akmak taşından yapılmış araçlar, taş mühür, ok uçları, dokumacılıkta kullanılan ağırsak, çanak, çömlekler bulunmuştur.
29 ila 13. katmanlar ise Kalkolitik dönemi kapsar. Yapı tipleri taş temelli evler ile yuvarlak temelli silolardır. Son Kalkolitik dönemde savunma duvarlarıyla çevrili köy tipi yerleşime geçilmiştir. Askerlerin oturduğu sura bitişik evlerde fırın, yerel kaplar, temellerin altında seramik ve özel eşyalı mezarlar vardır. Orta Tunç çağı ise 12. ve 9. katmanlar arasında ve M.O 2000-1500 e tarihlenir. Bıçak, mızrak, mühür, kadın heykelciği, ayaklı kadeh ve gaga ağızlı testicikler bulunmuştur.
Hitit dönemi ise 7. ve 5. Katmanlar arasında ve M.O 1500-1200 e tarihlenir. Sur duvarları testere biçimindedir, evler sokaklar vardır. En üst katlar Grik, Bizans ve islami dönemi kapsar. Grek katmanında Kıbrıs tipi seramik Bizans ve islami katmanda ise sırlı seramik bulunmuştur. Höyüğün 2.5 metre derinliğinde bulunan bir kale harabesi Boğazköy'de bulunan kale harabesinin küçük bir örneği olup, Poligonal tarzda inşa edilmiştir. Yumuktepe'den çıkarılan yüzlerce eser, Mersin Müzesinde sergilenmektedir.

Hızlı Erişim